Zapiekane figi wg Kiszki Ziemniaczanej
- Całkowity czas 15 min.
- 5 min.
Czas przygotowania - 10 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
2 osób
Składniki:
4 Figa
4 Plastry sera z niebieską pleśnią (np. lazur, gorgonzola)
Orzech włoski
Oliwa z oliwek
Dressing:
2 łyżka Oliwa z oliwek
1 łyżka Sok z limonki
0.5 łyżeczka Miód
Do podania:
1 szczypta Pieprz cytrynowy
Akcesoria
Extra Crisp
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Przygotuj składniki.
Etap 2 /6
Figi natnij na krzyż do 3/4 głębokości. Zwróć uwagę, aby nie przeciąć owoców całkowicie.
Etap 3 /6
Do każdej figi włóż kawałki sera pleśniowego (wypełnij każdy zakamarek) i odrobinę pokruszonych orzechów włoskich.
Etap 4 /6
Przenieś owoce do misy Cook4me. Skrop je delikatnie oliwą z oliwek. Nałóż pokrywę do zapiekania Extra Crisp – wybierz program nr 1 (pieczenie) przez 10 minut i uruchom urządzenie.
Etap 5 /6
W międzyczasie przygotuj dressing: wymieszaj 2 łyżki oliwy z oliwek z miodem i sokiem z limonki.
Etap 6 /6
Bardzo delikatnie przełóż figi na talerz. Polej dressingiem i obsyp pieprzem cytrynowym. Od razu podawaj. Owoce te można jeść ze skórką.