Fuczki wg Kiszki Ziemniaczanej
- Całkowity czas 30 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 15 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
15 sztuki
250 g Kapusty kwaszonej
200 g Mąki pszennej
1 c Mleka
1 Jajko
1 Cebula
1 Ząbki czosnku
1 łyżka Posiekanego koperku
3 Cebulki dymki
Sól, pieprz do smaku
1 łyżeczka Słodkiej papryki
1 łyżeczka Kurkumy
Cząber do smaku (opcjonalnie)
1 łyżka Masła
Olej do smażenia
Kwaśna śmietana lub jogurt grecki do podania
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Kapustę kwaszoną odciśnij dokładnie z nadmiaru soku i pokrój nożem.
Etap 2 /6
Cebulę drobno posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę.
Etap 3 /6
Na patelni rozgrzej masło i zeszklij cebulę. Pod sam koniec dodaj czosnek i smaż razem przez minutę.
Etap 4 /6
W dużej misce zmiksuj na gładką masę mąkę, jajko i mleko. Mleko dolewaj stopniowo, aby ciasto uzyskało konsystencję śmietany. Do gotowej masy dorzuć kapustę, podsmażoną cebulę z czosnkiem, koperek i dopraw solą ok. 1/3 łyżeczki, dużą szczyptą pieprzu i jeśli lubisz to papryką słodką, cząbrem i kurkumą dla koloru. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Etap 5 /6
Na patelni rozgrzej olej. Użyj go tyle, żeby dokładnie pokryć dno. Przy pomocy łyżki wykładaj porcję kapuścianego ciasta i smaż z dwóch stron przez kilka minut.
Etap 6 /6
Placki podaj z kwaśną śmietaną lub jogurtem greckim, posypane drobno pokrojoną dymką.