Domowe nuggetsy wg Kiszki Ziemniaczanej
- Całkowity czas 28 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 8 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
16 sztuki
500 g Mielonego indyka bądź kurczaka
0.5 Czerstwej kajzerki
2 łyżka Serka śmietankowego, np. almette
0.33 łyżeczka Czosnku granulowanego
0.5 łyżeczka Słodkiej papryki
0.33 łyżeczka Kurkumy
0.5 łyżeczka Soli
Pieprz do smaku
Panierka panko lub bułka tarta
1 Jajko
Olej roślinny do smażenia
Czas przygotowania
Etap 1 /3
Kajzerkę namocz w zimnej wodzie. Mięso przełóż do dużej miski. Dodaj 2 łyżki serka śmietankowego, 1/3 łyżeczki (lub więcej jeśli lubisz) czosnku granulowanego, pół łyżeczki słodkiej papryki, odrobinę kurkumy dla koloru, pół łyżeczki soli i pieprz do smaku. Dołóż odciśniętą z wody kajzerkę i wymieszaj masę do połączenia składników.
Etap 2 /3
W jednym talerzu przygotuj jajko. Roztrzep je z odrobiną wody. Do drugiego nasyp panierkę panko. Nabieraj łyżką porcję mięsa i roluj w dłoni tworząc kulkę. Spłaszcz ją i panieruj najpierw w jajku, a później w panko. Jeśli mięso będzie się zbyt lepiło utrudniając formowanie – odrobinę zwilż dłonie w zimnej wodzie.
Etap 3 /3
Rozgrzej porządnie patelnię i dodaj sporo oleju roślinnego. Na tyle dużo, żeby mięso do połowy było w nim zanurzone. Smaż nuggetsy partiami po kilka minut z każdej strony, aż się zrumienią i staną chrupiące.