Zupa chrzanowa wg Kiszki Ziemniaczanej
- Całkowity czas 12 min.
- 12 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
1.5 l Dowolnego bulionu
4 szt. Białej, parzonej kiełbasy
6 szt. Ziemniaków
1 Cebula
2 Ząbki czosnku
1 łyżka Chrzanu
70 ml Śmietany 30%
4 Kulki ziela angielskiego
2 Liście laurowe
0.33 c Soku z kiszonych ogórków
1 łyżka Majeranku
1 łyżka Oleju roślinnego
Sól
Pociętej dymki
4 Jajka ugotowane na twardo
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Przygotuj składniki. Kiełbasę pokrój w plasterki. Cebulę, czosnek i dymkę drobno posiekaj. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w niezbyt drobną kostkę.
Etap 2 /5
Rozpocznij program i dodaj 1 łyżkę oleju roślinnego. Wrzuć kiełbaski i podsmażaj je przez 3 minuty. Następnie dodaj cebulę, czosnek i jeszcze smaż razem przez minutę.
Etap 3 /5
Do garnka dodaj ziemniaki, bulion, chrzan (proponuję najpierw dodać jedną łyżkę), wodę z ogórków lub sok z cytryny oraz przyprawy: majeranek, ziele angielskie, liść laurowy. Domknij pokrywę i przejdź w tryb gotowania pod ciśnieniem.
Etap 4 /5
Otwórz pokrywę. Do zupy wlej śmietanę. Zamieszaj i spróbuj. Jeśli jest taka potrzeba dodaj sól i jeszcze więcej chrzanu.
Etap 5 /5
Podawaj z ugotowanymi na twardo jajkami i drobno pociętą dymką.