Wietnamski omlet wg Kiszki Ziemniaczanej
- Całkowity czas 0 min.
- 0 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
1 porcja
1 Arkusz papieru ryżowego
1 Jajko
Dowolna kiełbaska, np. frankfurterka
1 Trójkącik śmietankowego serka topionego
Kilka listków rukoli
Dymki
Soli
1 łyżka Majonezu (opcjonalnie)
1 łyżka Ketchupu (ulubiona ostrość) lub sos sriracha
Czas przygotowania
Etap 1 /3
Kiełbaskę pokrój na plasterki. Dymkę drobno posiekaj. Rukolę porwij na mniejsze kawałki.
Etap 2 /3
Patelnię z nieprzywierającą powłoką rozgrzej i przestaw na średnią temperaturę. Na dnie ułóż papier ryżowy. Pilnuj, aby temperatura smażenia nie była zbyt wysoka. Papier zacznie się delikatnie zwijać - nie przejmuj się tym. Nie dodawaj żadnego tłuszczu. Posyp go obficie cebulką dymką, a na środek wbij jajko. Posól je odrobinę i widelcem bądź łyżką delikatnie je rozmieszaj i rozprowadź po całym papierze jednocześnie go prostując. Jajko po chwili zacznie się ścinać, więc musisz to zrobić sprawnie. Następnie rozrzuć po całości porwany na małe kawałeczki serek topiony. Dorzuć kiełbaskę, liście rukoli oraz ketchup i ewentualnie odrobię majonezu. Przez środek przejedź drewnianą szpatułką (rób to delikatnie, aby nie przerwać papieru) i złóż go na pół tworząc zgrabną paczuszkę. Smaż chwilę po jednej stronie, a po zrumienieniu przełóż omlet na drugą stronę.
Etap 3 /3
Zdejmij z patelni i podawaj z ulubionymi dodatkami. Ja lubię dodawać pomidory koktajlowe oraz kimchi.