Truskawkowe ciasto warstwowe
- Całkowity czas 1 godz. 45 min.
- 25 min.
Czas przygotowania - 1 godz. 20 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
1 porcja
680 g Samozbierająca się mąka
Sól
150 g Cukier
300 g Cukier
2 Skórka z cytryny
360 g Zmiękczone masło
500 ml Mleko pełnotłuste
10 Białka
300 g Truskawki
300 ml Śmietana kremówka 30%
300 g Mascarpone
30 g Cukier puder
1 Wanilia
1 Dżem truskawkowy
Akcesoria
Nieprzywierająca forma
Czas przygotowania
Etap 1 /7
W misie zmieszaj za pomocą szpatułki trochę cukru ze startą skórką z cytryny. Następnie dodaj miękkie masło i wymieszaj.
Etap 2 /7
Wymieszaj resztę cukru.
Etap 3 /7
Mieszając trzepaczką dodaj mąkę w 3 porcjach, na przemian z mlekiem.
Etap 4 /7
W drugiej misie ubij białka i delikatnie przełóż do ciasta. Podziel ciasto na dwie części i zaprogramuj pieczenie na podany czas.
Etap 5 /7
Truskawki pokroić wzdłuż na pół.
Etap 6 /7
Przetnij strąk wanilii na pół i wyciągnij nasiona. Za pomocą miksera elektrycznego ubij śmietanę z wszystkimi pozostałymi składnikami do polewy.
Etap 7 /7
Składanie ciasta: przytnij brzegi obu ciast. Następnie pokrój każde ciasto wszerz, aby uzyskać łącznie 4 równe kawałki. Pierwszą warstwę ciasta pokryj dużą ilością konfitury, a na wierzchu połóż kolejną warstwę ciasta. Powtórz ten krok jeszcze dwa razy i połącz z ostatnią warstwą ciasta. Za pomocą szpatułki pokryj ciasto bitą śmietaną z mascarpone i udekoruj połówkami truskawek.