Ciasto truskawkowe
- Całkowity czas 3 godz. 20 min.
- 1 godz.
Czas przygotowania - 30 min.
Gotowanie - 1 godz. 50 min.
Studzenie
Składniki
1 porcja
4 Jajka
115 g Cukier
1 Cukier waniliowy
50 g Jogurt
5 Proszek do pieczenia
125 g Mąka
ŚMIETANA:
250 ml Mleko
50 g Cukier
2 Żółtka
4 g Skrobia kukurydziana
2 Żelatyna
1 Wanilia (lub saszetka cukru waniliowego)
200 ml Śmietana kremówka 30%
20 g Cukier puder
SYROP:
150 g Cukier
200 ml Woda
40 ml Kirsch (albo inny alkohol)
DEKORACJE:
250 g Truskawki
125 g Różowa pasta migdałowa
Akcesoria
Nieprzywierająca forma
Czas przygotowania
Etap 1 /17
(CIASTO) Oddziel białka od żółtek, kładąc je do 2 misek.
Etap 2 /17
Do żółtek dodaj cukier, jogurt i wymieszaj. Dodaj mąkę i drożdże, stale mieszając.
Etap 3 /17
Białka ubij na sztywno, dodając uprzednio szczyptę soli. Stale mieszając dodawaj stopniowo do wcześniej przygotowanej masy po jednej trzeciej sztywno ubitych białek.
Etap 4 /17
Wlej do natłuszczonej i oprószonej mąką formy, włóż do Cake Factory.
Etap 5 /17
Uruchom zgodnie z programem i wskazanym czasem.
Etap 6 /17
Pozostaw do ostygnięcia, a następnie wyjmij z formy. Następnie odstaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej, po czym przejdź do kolejnego etapu przepisu.
Etap 7 /17
(KREM) Namocz listki żelatyny w zimnej wodzie przez kilka minut.
Etap 8 /17
W misce ubij żółtka z cukrem. Dodaj skrobię kukurydzianą.
Etap 9 /17
Do rondla wlej mleko, dorzuć rozcięty strąk wanilii i doprowadź do wrzenia. Odsącz żelatynę, dodaj ją do rondla i mieszaj przez 30 sekund.
Etap 10 /17
Wlej wrzące mleko na masę z żółtek/cukru/skrobi kukurydzianej. Wlej do rondla i podgrzej na średnim ogniu. Kontynuuj mieszanie na średnim ogniu aż ciasto zgęstnieje.
Etap 11 /17
Wyciągnij laskę wanilii, przykryj folią kuchenną i pozostaw w temperaturze pokojowej.
Etap 12 /17
Ubijaj śmietanę z cukrem aż zgęstnieje. Dodawaj kolejno po jednej trzeciej bitej śmietany do ciasta w temperaturze pokojowej.
Etap 13 /17
(SYROP I DEKORACJA) Przekrój ciasto na 2 równe blaty. Połóż spodni blat na talerzu.
Etap 14 /17
W rondlu rozpuść cukier w wodzie i alkoholu. Nasącz spód połową syropu.
Etap 15 /17
Ułóż wokół podstawy połówki truskawek zewnętrzną stroną do góry. Środek spodu udekoruj truskawkami pokrojonymi na kawałki.
Etap 16 /17
Pokryj spód kremem. Połóż górny blat na wierzchu. Nasącz pozostałym syropem.
Etap 17 /17
Rozsmaruj pastę migdałową między 2 arkuszami papieru pergaminowego i rozwałkuj. Ciasto truskawkowe pokryj rozwałkowaną masą migdałową i przytnij przy brzegach ciasta. Przed podaniem wstaw ciasto truskawkowe do lodówki na co najmniej 1 godzinę.