Ciasto truskawkowe
- Całkowity czas 2 godz. 44 min.
- 50 min.
Czas przygotowania - 24 min.
Gotowanie - 1 godz. 30 min.
Studzenie
Składniki
1 porcja
2 szt. Jajka
65 g Cukier
65 g Mąka
6 g Proszek do pieczenia
110 g Biała czekolada
16 g Masło kakaowe
1 szt. Żółtka
0.5 szt. Wanilia
20 g Cukier
8 g Mąka
100 g Mleko pełnotłuste
60 g Masło
10 szt. Truskawki
1 łyżeczka Sok z cytryny
1 łyżeczka Cukier
Akcesoria
Forma na 6 muffinek
Czas przygotowania
Etap 1 /13
Aby przygotować krem w misce ubij żółtko z nasionami wanilii i cukrem. Dodaj mąkę i ponownie ubijaj, aż powstanie gładkie ciasto.
Etap 2 /13
Doprowadź mleko do wrzenia w rondelku, a następnie zalej nim masę jajeczną. Ubij do połączenia i gotuj przez 5 minut w rondlu na średnim ogniu. Cały czas ubijaj, aż krem zgęstnieje.
Etap 3 /13
Przelej krem do miski i dodaj połowę masła. Ubijaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Przykryj folią i wstaw do lodówki na 30 minut.
Etap 4 /13
W misce, za pomocą miksera, ubij pozostałą część masła do kremowej konsystencji, a następnie stopniowo dodawaj krem. Wstaw do lodówki.
Etap 5 /13
Przygotuj biszkopt zaczynając od oddzielenia białek od żółtek.
Etap 6 /13
Za pomocą miksera ubij białka na sztywną pianę. Szybko dodaj cukier, następnie żółtka, a na końcu mąkę i proszek do pieczenia.
Etap 7 /13
Natychmiast wlej masę do formy na 6 muffinek, pozostawiając 5 mm odstępu na górze.
Etap 8 /13
Uruchom program na wskazany czas.
Etap 9 /13
Gdy biszkopty całkowicie ostygną, wyjmij je z formy za pomocą małej łyżeczki i wydrąż otwór w środku.
Etap 10 /13
Miksuj 4 truskawki z sokiem z jednej cytryny i 1 łyżeczką cukru. Wlej trochę musu truskawkowego na każdy biszkopt, przykryj otwór i pozostaw do nasiąknięcia.
Etap 11 /13
Pozostałe truskawki pokrój w drobną kostkę i wymieszaj z musem.
Etap 12 /13
Do przygotowania skorupek z czekolady rozpuść białą czekoladę i masło kakaowe uruchamiając wyznaczony program na wskazany czas.
Etap 13 /13
Dobrze wymieszaj i rozdziel pomiędzy 6 foremek do muffinek. Pokryj boki i włóż biszkopt do każdej formy. Na każdy biszkopt nałóż krem z musu truskawkowego i włóż formę do zamrażarki na 15 minut. Następnie włóż je do lodówki na 45 minut przed podaniem.