Babeczki truskawkowe
- Całkowity czas 41 min.
- 17 min.
Czas przygotowania - 24 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
2 porcje
150 g Mąka
120 g Cukier
4 Jajka
120 g Masło
80 ml Mleko
6 g Proszek do pieczenia
120 g Biała czekolada
300 ml Śmietana kremówka 30%
12 Truskawki
12 łyżka Dżem truskawkowy
Akcesoria
Forma na 6 muffinek
Czas przygotowania
Etap 1 /6
W garnku roztop białą czekoladę z 2 łyżeczkami śmietany. Po stopieniu doprowadź czekoladę do gładkiej konsystencji i zdejmij z ognia, po czym dodaj resztę śmietany. Włóż ten krem ganasz do lodówki do całkowitego schłodzenia.
Etap 2 /6
Wybierz program do roztopienia masła w nieprzywierającej formie na określony czas.
Etap 3 /6
Za pomocą trzepaczki ubij w misie jajka i cukier. Następnie dodaj roztopione masło i mleko, a potem mąkę i proszek do pieczenia.
Etap 4 /6
Napełnij do połowy zagłębienia, dodaj łyżkę konfitury truskawkowej i pokryj resztą ciasta.
Etap 5 /6
Uruchom program na podany czas. Powtórz poprzednie etapy, aby przygotować kolejne porcje.
Etap 6 /6
Za pomocą miksera elektrycznego ubij ganasz z białej czekolady podobnie jak bitą śmietanę. Śmietanę włóż do rękawa cukierniczego i udekoruj babeczki, na końcu na czubku ciastka połóż truskawkę.