Taco z kurczakiem teriyaki
- Całkowity czas 13 min.
- 5 min.
Czas przygotowania - 8 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
8 osób
6 Pierś kurczaka
1 Sos teriyaki
8 Małe, miękkie tortille pszenne
0.25 Czerwona kapusta, drobno posiekana
3 Starte marchewki
1 centymetr Imbir
Majonez (lub majonez z octem jabłkowym lub ryżowym)
1 Zielona cebula
Kawałki limonki
Prażony sezam
Czas przygotowania
Etap 1 /7
Pokrój piersi z kurczaka na 4 lub 5 kawałków.
Etap 2 /7
Włóż piersi z kurczaka do miski i polej sosem teriyaki. Obierz i zetrzyj imbir, a następnie wrzuć do miski. Wymieszaj i upewnij się, że kurczak jest dobrze pokryty.
Etap 3 /7
Umieść kawałki kurczaka na standardowej tacy i włóż je do Easy Fry. Wybierz program KURCZAK i piecz przez 7 minut.
Etap 4 /7
Podgrzewaj tortille w mikrofalówce przez 35 sekund lub w piekarniku przez 10 minut w temperaturze 140°C.
Etap 5 /7
Na suchej patelni (bez oleju) i na średnim ogniu praż ziarna sezamu, aż zbrązowieją.
Etap 6 /7
Połóż tortille na talerzach. Na gorących tortillach rozsmaruj trochę majonezu. Na tortillach połóż czerwoną kapustę i marchewki. Dodaj kilka kawałków kurczaka teriyaki. Posyp posiekanymi cebulkami dymkami i prażonymi ziarnami sezamu. Polej wszystko niewielką ilością sosu teriyaki. Zegnij końce każdej tortilli i zwiń, aby ją zamknąć. Ozdób kawałkami cytryny.
Etap 7 /7
Podawaj na gorąco. Sos teriyaki wlej do miseczki i też podawaj.