Sajgonki z kurczakiem
- Całkowity czas 1 godz. 15 min.
- 35 min.
Czas przygotowania - 40 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
8 osób
100 g Makaron ryżowy vermicelli
4 filet Kurczak
3 łyżka Neutralny olej
3 goździk Czosnek
400 g Warzywa na patelnię
Sól, pieprz
32 liść Ryż
Akcesoria
Grill Taca ociekowa Koszyk do smażenia
Czas przygotowania
Etap 1 /4
Nawodnij ryżowy makaron zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Weź w ręce i odsącz. Weź nożyczki i grubo posiekaj, a następnie pozostaw do ostygnięcia.
Etap 2 /4
Pokrój kurczaka w kostkę i wrzuć go na patelnię z gorącym olejem i posiekanym czosnkiem. Smaż przez 5 minut. Dodaj warzywa na patelnięi smaż jeszcze przez 5 minut. Dodaj makaron i pozostaw do ostygnięcia.
Etap 3 /4
Wypełnij miskę ciepłą wodą i rozłóż czystą ściereczkę na powierzchni roboczej. Powoli zanurzaj płaty papieru ryżowego, pozostawiając je w wodzie na kilka minut, a następnie układaj na ściereczce. Na dolną część płatu nałóż pełną łyżkę nadzienia. Zwiń najpierw lewą i prawą krawędź, aby pokryć nadzienie, a następnie zwiń w rulon cały płat. Powtarzaj aż do zużycia całego nadzienia.
Etap 4 /4
Włóż płytę grillową do miski, a połowę sajgonek – do miski urządzenia, układając je w taki sposób, aby nie zlepiały się ze sobą. Jeśli posiadasz urządzenie Easy Fry Oven&Grill 9in1, umieść połowę sajgonek w koszyku do frytek. Umieść koszyk na środkowej półce, a pod spodem – tacę ociekową. Zamknij drzwiczki. Wersja cyfrowa: Ustaw tryb Pieczenie beztłuszczowe i piecz przez 20 minut w temperaturze 160°C, obracając w połowie pieczenia, a następnie weź drugą porcję i powtórz kroki. Wersja mechaniczna 2in1: Piecz przez 20 minut w temperaturze 160°C, obracając w połowie pieczenia, a następnie weź drugą porcję i powtórz kroki.