Grillowane taco z krewetkami
- Całkowity czas 36 min.
- 30 min.
Czas przygotowania - 6 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
200 g Gęsta zakwaszona śmietana
1 łyżka Przyprawy cajun (lub teksańskie)
1 łyżka Sok z limonki
Chili w proszku
180 g Czerwona kapusta
80 g Jabłko
40 g Cebulki dymki
1 łyżka Ocet jabłkowy
1 łyżeczka Cukier
400 g Surowe obrane krewetki
1 łyżka Oliwa z oliwek
1 łyżka Przyprawy cajun (lub teksańskie)
1 łyżka Wędzona papryka
1 łyżka Czosnek w proszku
Sól
1 Awokado
8 Kukurydziane tortille
Akcesoria
Blacha do pieczenia Blacha do pieczenia XL
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Wymieszaj krewetki, oliwę z oliwek, przyprawy cajun, wędzoną paprykę, czosnek i sól.
Etap 2 /6
Wymieszaj śmietanę, przyprawy cajun, sok z limonki, chili i sól.
Etap 3 /6
Zetrzyj czerwoną kapustę i jabłko na tarce z drobnymi oczkami. Posiekaj cebulę. Wymieszaj z octem winnym, sokiem z limonki i cukrem. Dodaj połowę śmietany i wymieszaj.
Etap 4 /6
Obierz awokado i pokrój je na paski.
Etap 5 /6
Włóż zwinięte tortille do formy do pieczenia. Ustaw grill w trybie Kompletny posiłek, otwórz go i włóż do niego formę do pieczenia. Ustaw boczny termostat w pozycji 4. Po rozgrzaniu urządzenia połóż krewetki na płycie grillowej i piecz przez 6 minut, obracając w połowie grillowania.
Etap 6 /6
Ułóż tortille na talerzu, połóż na nich sałatkę, krewetki i awokado. Polej pozostałą śmietaną i podawaj.