Sajgonki warzywne z pikantnym sosem orzechowym
- Całkowity czas 30 min.
- 30 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
8 osób
80 g Limonka
20 g Czosnek
35 g Świeży imbir
120 g Masło orzechowe
90 g Sos sojowy
30 g Olej sezamowy
1 szczypta Chili
16 g Syrop z agawy
10 g Woda
70 g Makaron ryżowy suchy vermicelli
200 g Wędzone tofu
280 g Ogórki
90 g Marchew
110 g Żółta papryka
110 g Czerwone papryki
220 g Czerwona kapusta
120 g Awokado
30 g Liście szpinaku baby
16 liść Papier ryżowy
Czas przygotowania
Etap 1 /16
Przekrój limonkę na pół i ostrożnie wyciśnij sok za pomocą wyciskarki do cytrusów. Naciśnij "Start".
Etap 2 /16
Obierz czosnek i imbir. Pokrój je w kostkę i umieść w misce rozdrabniacza. Dodaj masło orzechowe i sos sojowy, wciśnij "Start".
Etap 3 /16
Zbierz pozostałości masy z brzegów misy za pomocą szpatułki. Dodaj olej sezamowy, chili w proszku, syrop z agawy i sok z limonki. Zostaw nieco soku z limonki do awokado. Naciśnij "Start".
Etap 4 /16
Przelej sos do małej kokilki. Jeśli jest zbyt gęsty, rozcieńcz go odrobiną wody wedle uznania.
Etap 5 /16
W garnku na dużym ogniu doprowadź osoloną wodą do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień i dodaj makaron vermicelli. Gotuj przez chwilę, aż będzie przezroczysty. Odsącz na sicie.
Etap 6 /16
Pokrój tofu na duże kawałki, po jednym na każdą sajgonkę. Odłóż na bok.
Etap 7 /16
Umyj, a następnie obierz ogórek i marchewkę. Odłóż połowę ogórka do dekoracji. Umyj papryki i usuń pestki. Warzywa pokrój w bardzo drobną kostkę.
Etap 8 /16
Pokrój pozostałego ogórka na plasterki za pomocą krajalnicy do warzyw i tarczy do cienkich plasterków. Naciśnij "Start".
Etap 9 /16
Rozdrobnij czerwoną kapustę za pomocą krajalnicy do warzyw i tarczy do grubych plasterków. Naciśnij "Start".
Etap 10 /16
Obierz awokado i usuń pestkę. Pokrój w cienkie paski i pokrop pozostałym sokiem z limonki.
Etap 11 /16
Umyj i osusz liście szpinaku.
Etap 12 /16
Przygotuj duży talerz z ciepłą wodą i czystą, suchą ściereczką.
Etap 13 /16
Namocz arkusz papieru ryżowego w wodzie przez nie więcej niż 20 do 30 sekund. Wyjmij i delikatnie rozłóż na płasko na czystej ściereczce. Uważaj, aby nie moczyć arkuszy papieru ryżowego zbyt długo, będą wówczas lepkie i trudne do zwinięcia.
Etap 14 /16
Na środku arkusza papieru ryżowego połóż kilka liści szpinaku, czerwoną kapustę, plastry awokado, makaron ryżowy, marchewkę, ogórka, paprykę i tofu.
Etap 15 /16
Chwyć dolną część papieru ryżowego i zawiń w nią ciasno składniki. Następnie złóż lewą i prawą stronę. Zroluj raz otwartą stroną do siebie. Dodaj dekoracyjne plasterki ogórka lub awokado na wierzch papieru ryżowego. Zroluj ponownie, aby zamknąć sajgonki. Do dekoracji można również użyć ziaren sezamu lub pokruszonych orzeszków ziemnych.
Etap 16 /16
Postępuj podobnie w przypadku każdej kolejnej sajgonki. Podawaj z pikantnym sosem orzechowym.