Pieczony indyk z farszem
- Całkowity czas 1 godz. 25 min.
- 25 min.
Czas przygotowania - 50 min.
Gotowanie - 10 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
450 g Farsz kiełbasiany
3 Szalotki
3 łyżka Oliwa z oliwek
1.5 łyżka Bazylia
1.5 łyżka Suszone zioła
600 g Eskalopki z indyka
30 g Masło
Sól, pieprz
1.8 kg Małe, specjalne, chrupiące ziemniaki
3 Czerwone cebule
2 łyżka Neutralny olej
Sól, pieprz
Czas przygotowania
Etap 1 /7
Do pojemnika włóż farsz kiełbasiany, posiekaną szalotkę, bazylię i suszone zioła oraz wlej oliwę z oliwek. Dopraw pieprzem. Mieszaj, aż konsystencja farszu będzie gładka.
Etap 2 /7
Eskalopek z indyka powinien leżeć płasko (jeśli masz kilka eskalopków, ułóż je obok siebie, tworząc prostokąt). Przypraw eskalopka, a następnie rozprowadź farsz na całej powierzchni. Zwiń eskalopka w „ślimaka”, aby uformować roladkę. Zwiąż pieczeń, aby nie otworzyła się podczas pieczenia. Odstaw na bok.
Etap 3 /7
Przygotuj ziemniaki. Umieść je wraz z czerwoną cebulą na płycie w urządzeniu. Dopraw solą i pieprzem, polej olejem. Dokładnie wymieszaj. Rozpocznij pieczenie.
Etap 4 /7
Po 10 minutach wymieszaj ziemniaki, a na wierzchu połóż pieczeń. Pokryj pieczeń kawałkami masła i kontynuuj pieczenie.
Etap 5 /7
W połowie pieczenia obróć pieczeń, aby równomiernie się zabarwiła.
Etap 6 /7
Po zakończeniu programu pozostaw mięso na 10 minut w otwartej komorze, aby się dopiekło i zachowało miękkość.
Etap 7 /7
Wyjmij pieczeń i pokrój w plasterki. Podawaj z farszem i delektuj się smakiem.