Medaliony z indyka
- Całkowity czas 1 godz.
- 30 min.
Czas przygotowania - 30 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
600 g pierś z indyka
1 gałązka tymianek
180 g marchewka
300 g ziemniak
200 g cukinia
100 g liście młodego szpinaku
50 g orzechy pekan
50 g skwarki bekonu
50 g suszona żurawina
300 g Jogurt grecki
0.5 kawałek cytryna
150 ml oliwa z oliwek
Akcesoria
Blacha do pieczenia Snacking & Baking XL Snacking & Baking akcesoria
Czas przygotowania
Etap 1 /5
W misce wymieszaj sok z cytryny, oliwę z oliwek i liście tymianku, a następnie dopraw solą i pieprzem. Dodaj pierś z indyka pociętą w medaliony i pokryj wszystko równo marynatą. Odstaw na bok.
Etap 2 /5
Umyj i obierz warzywa. Pokrój cukinię na plasterki o grubości 1 cm, przekrój marchewki wzdłuż i potnij ziemniaki na plasterki. Dopraw solą i pieprzem, a następnie spryskaj oliwą z oliwek. Połóż warzywa na akcesorium/blasze do pieczenia i piecz w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 180°C.
Etap 3 /5
Aby przyrządzić sos, smaż kawałki słoniny na patelni przez 7–8 minut, a następnie odsącz nadmiar tłuszczu. Wymieszaj jogurt grecki, kostki boczku, posiekane orzechy pekan i suszoną żurawinę, a następnie odstaw na bok.
Etap 4 /5
Włącz grill. Wybierz program Drób/Kurczak i naciśnij OK. Po rozgrzaniu urządzenia połóż medaliony z indyka na grillu i piecz aż do osiągnięcia pożądanego wypieczenia.
Etap 5 /5
Podawaj na talerzu z warzywami i sosem. Ozdób liśćmi młodego szpinaku.