Pieczeń z indyka
- Całkowity czas 10 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
500 g Mięsa mielonego z indyka
1 Jajko
1 Zielonej papryki
0.33 c Bułki tartej
0.25 c Mleka
Cebulki dymki
80 g Ulubionego ketchupu
0.5 łyżeczka Soli
Pieprzu
1 łyżka Musztardy
1 łyżka Brązowego cukru
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Przygotuj składniki.
Etap 2 /5
W dużej misce wymieszaj mięso mielone z jajkiem, drobno pokrojoną w kosteczkę zieloną papryką (można ją wcześniej obrać obieraczką do warzyw), pociętą dymką, bułką tartą, mlekiem, solą i pieprzem. Jeśli masa jest zbyt luźna – możesz dosypać trochę bułki tartej.
Etap 3 /5
W małej miseczce wymieszaj 80 g ketchupu z 1 łyżką musztardy i 1 łyżką brązowego cukru.
Etap 4 /5
Kawałek papieru do pieczenia dotnij na szerokość swojego urządzenia. Każdy bok zagnij odrobinę. Teraz na papierze uformuj kształt pieczeni. W wersji klasycznej to po prostu prostokąt. Dobrze, żeby nie był zbyt gruby, ponieważ mięso się nie dopiecze, a wierzch się przypali. Wykorzystaj całą powierzchnię frytkownicy. Górę pieczeni posmaruj wcześniej przygotowanym sosem.
Etap 5 /5
Wstaw danie do urządzenia. Piecz ok. 20-23 minuty. Dłuższa obróbka może przypalić sos znajdujący się na górze. Przy 500 g indyka wystarczy 20 minut. Jeśli masz termometr do mięsa – środek pieczeni powinien pokazać ok. 70 stopni. Tryb manualny: 180 stopni - czas 20 minut.