Grillowane steki kalafiorowe i dal z czerwonej soczewicy
- Całkowity czas 1 godz.
- 20 min.
Czas przygotowania - 40 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
120 g Marchewka
120 g Żółta cebula
1 goździk Czosnek
1 łyżka Oliwa z oliwek
2 łyżeczka Kurkuma w proszku
1 łyżeczka Mielony kmin rzymski
1 łyżeczka Ziarna kolendry
1 łyżeczka Imbir w proszku
1 goździk Kardamon
1 Goździk
Sól
300 g Czerwona soczewica
400 ml Mleczko kokosowe
400 ml Przecier pomidorowy
200 ml Wrząca woda
1 wiązka Świeża kolendra
60 g Jogurt grecki
1.2 kg Kalafior
1 łyżeczka Czosnek w proszku
1 łyżeczka Papryka
0.5 łyżeczka Płatki chili
1 łyżeczka Mielony kmin rzymski
2 łyżka Oliwa z oliwek
Sól
Akcesoria
Blacha do pieczenia Blacha do pieczenia XL
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Obierz marchewki, cebulę i ząbek czosnku. Posiekaj je nożem, wyłóż na formie do pieczenia, polej olejem, posyp kurkumą, kminem rzymskim, ziarnami kolendry, imbirem, dodaj zmiażdżony strąk kardamonu, goździki i sól i wymieszaj.
Etap 2 /5
Ustaw grill w trybie Kompletny posiłek, otwórz go i włóż do niego formę do pieczenia. Ustaw boczny termostat w pozycji 3. Po rozgrzaniu urządzenia piecz warzywa przez 5 minut, mieszając je raz lub dwa.
Etap 3 /5
W międzyczasie z głąba kalafiora wytnij steki o grubości około 1,5 cm. Wymieszaj czosnek w proszku, paprykę, chili, kmin rzymski, oliwę z oliwek i sól, a następnie wysmaruj obie strony kalafiorowych steków.
Etap 4 /5
Do formy do pieczenia dodaj czerwoną soczewicę, mleczko kokosowe, zmiażdżone pomidory i wrzącą wodę. Na płycie grillowej połóż kalafiorowe steki. Piecz je przez 35 minut, obracając w połowie grillowania. Regularnie mieszaj soczewicę.
Etap 5 /5
Przełóż dal na talerze, połóż kalafiorowe steki, a na wierzch nałóż łyżkę jogurtu i nieco posiekanej kolendry. Podawaj od razu.