Sos z czerwonej soczewicy
- Całkowity czas 25 min.
- 5 min.
Czas przygotowania - 20 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
300 g czerwona soczewica
1 goździk czosnek
15 ml sok z cytryny
3 łyżka pasta sezamowa
50 g nerkowce
60 ml oliwa z oliwek
Sól
Pieprz
Czas przygotowania
Etap 1 /3
Gotuj czerwoną soczewicę przez 20 minut w dużej ilości osolonej wody. Odcedź i poczekaj, aż całkowicie ostygnie.
Etap 2 /3
Do blendera dodaj soczewicę, obrany czosnek, sok z cytryny, pastę sezamową, nerkowce i oliwę z oliwek. Dopraw solą i pieprzem. Zamknij pokrywkę, ustaw wskazany program na jedną minutę i uruchom go. Uruchom program.
Etap 3 /3
Po zakończeniu programu otwórz pokrywkę i wlej wszystko do miski. Ozdób rozgniecionymi nerkowcami i świeżymi ziołami.