Steki kalafiorowe z marchewkowymi frytkami
- Całkowity czas 1 godz. 15 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 25 min.
Gotowanie - 30 min.
Studzenie
Składniki
2 osób
Aby przygotować pałeczki z marchewki:
20 g Sos sojowy
20 g Oliwa z oliwek
10 g Syrop klonowy
20 g Pasta sezamowa
1 łyżeczka Wędzona papryka
1 łyżeczka Czosnek w proszku
300 g Pałeczki z marchewki (3–4 sztuki)
Aby przyrządzić steki kalafiorowe:
1 szt. Kalafior
50 g Oliwa z oliwek
100 g Sok z cytryny
1 łyżeczka Suszony czosnek
1 łyżeczka Papryka
15 g Miód
Sól, pieprz
2 szczypta Przyprawa chili
8 łyżka Świeża, posiekana natka pietruszki (około 15 g)
Majonez kalafiorowy:
250 g Ugotowany kalafior w kawałkach
60 g Śmietanka niskotłuszczowa
20 g Oliwa z oliwek
10 g Woda
10 g Sok z cytryny
1 łyżeczka Wędzona papryka
3 g Sól
Czas przygotowania
Etap 1 /8
W dużej misce wymieszaj sos sojowy, oliwę z oliwek, syrop klonowy, tahini, paprykę, czosnek w proszku, sól i pieprz. Obierz marchewki, przetnij każdą z nich wzdłuż na pół, a połówki pokrój w paski o grubości 3 mm. Włóż paski do miski i marynuj przez co najmniej 30 minut, mieszając od czasu do czasu.
Etap 2 /8
Usuń liście z kalafiora, ale nie usuwaj całkowicie spodu. Połóż kalafior na desce do krojenia. Weź duży, ostry nóż i odetnij 2 lub 3 plastry o grubości około 2 cm. Wrzuć steki kalafiorowe wraz z frytkami do rondla i ugotuj je w osolonej wodzie na wolnym ogniu. W połowie gotowania wyjmij steki, osusz je i dokończ gotowanie frytek. Odsącz i odstaw na bok.
Etap 3 /8
W małej misce wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, czosnek, miód, paprykę i chili. Posmaruj jedną stronę steków kalafiorowych oliwą z oliwek i sosem cytrynowym. Dopraw solą i pieprzem.
Etap 4 /8
Włącz urządzenie. Włącz szufladę 1. Wybierz program WARZYWA, ustaw temperaturę na 180°C, a czas gotowania na 25 minut. Umieść steki kalafiorowe posmarowane na wierzchu sosem na płycie w szufladzie 1. Włącz szufladę 2. Wybierz program WARZYWA, ustaw temperaturę na 180°C, a czas gotowania na 25 minut. Ułóż pojedynczą, płaska warstwę marchewek na płycie w szufladzie 2. Naciśnij START, aby rozpocząć gotowanie składników w obu szufladach.
Etap 5 /8
W połowie gotowania obróć steki i posmaruj drugą stronę pozostałym sosem. Obróć marchewkowe paski.
Etap 6 /8
Upewnij się, że kalafior jest dobrze upieczony, a w razie potrzeby wyreguluj czas gotowania zgodnie ze swoimi preferencjami.
Etap 7 /8
Wrzuć do małego pojemnika kawałki ugotowanego kalafiora, wlej śmietanę, oliwę z oliwek, wodę i sok z cytryny, wsyp sól i wędzoną paprykę. Weź blender i miksuj, aż powstanie majonez.
Etap 8 /8
Posyp steki przyprawą chili i świeżą, posiekaną natką pietruszki. Podawaj z kalafiorowym majonezem i marchewkowymi frytkami.