Kalafiorowe steki z marchewkowym bekonem
- Całkowity czas 1 godz. 43 min.
- 33 min.
Czas przygotowania - 40 min.
Gotowanie - 30 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
1 Duża główka kalafiora
7 cl Oliwa z oliwek
2 Cytryny
2 goździk Drobno posiekany czosnek
1 łyżeczka Miód
Sól, pieprz
4 cl Sos sojowy
1 łyżka Syrop klonowy
1 łyżka Pasta sezamowa
0.5 łyżka Papryka
1 łyżka Czosnek w proszku
3 Marchewki
1 szczypta Chili w proszku
15 g Posiekana świeża pietruszka
Akcesoria
Separator Grill
Czas przygotowania
Etap 1 /7
Usuń liście z kalafiora. Odetnij łodygę w taki sposób, aby utworzyła płaską podstawę kalafiora, dzięki której będzie można go postawić na desce do krojenia. Weź długi, ostry nóż i pokrój kalafiora na plasterki o grubości około 2 cm.
Etap 2 /7
W małej misce wymieszaj oliwę z oliwek, skórkę i sok z cytryny, czosnek i miód. Posmaruj jedną stronę każdego kalafiorowego steku oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Dopraw solą i pieprzem.
Etap 3 /7
W dużej misce wymieszaj sos sojowy, oliwę z oliwek, syrop klonowy, pastę sezamową, paprykę, czosnek w proszku, sól i pieprz.
Etap 4 /7
Obierz marchewki. Za pomocą obieraczki ścinaj marchewki od góry do dołu, aby uformować paski wielkości plasterków boczku.
Etap 5 /7
Włóż paski marchewek do miski i marynuj przez co najmniej 30 minut.
Etap 6 /7
Włóż tacę grillową i przegrodę do urządzenia. Naciśnij przycisk Sync i wybierz tryb WARZYWA w przypadku P1. W przypadku P2 wybierz tryb MIĘSO. Połóż najpierw połowę steków na jednej stronie przegrody i rozpocznij pieczenie. Gdy rozlegnie się dźwięk czasomierza, obróć steki i posmaruj sosem drugą stronę. Połóż paski marchewek na drugiej stronie przegrody i wznów gotowanie.
Etap 7 /7
Po przyrządzeniu pierwszej porcji weź drugą i powtórz kroki. Po ugotowaniu posyp steki przyprawą chili i świeżo posiekaną pietruszką. Podawaj z plasterkami „boczku”.