Ziołowe ziemniaki z parmezanem
- Całkowity czas 20 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 5 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
4 szt. duże ziemniaki (ok. 1 kg)
30 ml oliwa z oliwek
1 łyżka zioła prowansalskie
sól i pieprz
50 g tarty parmezan
Czas przygotowania
Etap 1 /3
Gotuj ziemniaki w mikrofalówce przez 6 minut, aż będą lekko miękkie, a następnie pozostaw do ostygnięcia. Pokrój ziemniaki na plastry o grubości 1 cm. Wymieszaj oliwę z oliwek, zioła prowansalskie, sól i pieprz. Posmaruj z obu stron każdy plasterek ziemniaka.
Etap 2 /3
Włącz grill. Wybierz odpowiedni program na grillu i naciśnij OK. Następnie postępuj zgodnie z przepisem: Spryskaj tace grillowe niewielką ilością oleju. Po rozgrzaniu urządzenia umieść ziemniaki na grillu i opuść pokrywkę. Grilluj przez 5 minut, aż staną się miękkie i chrupkie.
Etap 3 /3
Przełóż ziemniaki na duży talerz i posyp parmezanem.