Ziemniaki z parmezanem i ziołami
- Całkowity czas 31 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 16 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
8 osób
8 kg Średnie ziemniaki Yukon Gold, ok. 2 kg
6 cl Oliwa z oliwek
2 łyżeczka Zioła prowansalskie
Sól, pieprz
100 g Tarty parmezan
Akcesoria
Grill Taca ociekowa
Czas przygotowania
Etap 1 /3
Gotuj ziemniaki, aż zmiękną, a następnie pozostaw do ostygnięcia. Po ostygnięciu pokrój je na plasterki o grubości 1 cm. Wymieszaj oliwę z oliwek, zioła prowansalskie, sól i pieprz. Posmaruj tym sosem obie strony każdego plasterka.
Etap 2 /3
Włóż tacę grillową do urządzenia i wybierz tryb GRILL, a następnie nagrzewaj przez 15 minut. Po nagrzaniu włóż połowę ziemniaków do miski. Ustaw program GRILL i piecz przez 10 minut. Obróć w połowie pieczenia. Po upieczeniu weź pozostałe ziemniaki i powtórz kroki. Jeśli posiadasz urządzenie Easy Fry Oven&Grill 9in1, umieść tacę grillową na środkowej półce, a pod spodem umieść tacę ociekową. Ustaw tryb GRILL i nagrzewaj przez 15 minut. Po nagrzaniu przełóż połowę ziemniaków na tacę grillową, ustaw tryb GRILL i piecz przez 10 minut w temperaturze 200°C. Obróć w połowie pieczenia. Po upieczeniu weź pozostałe ziemniaki i powtórz kroki.
Etap 3 /3
Ziemniaki będą upieczone, gdy zmiękną, a na ich powierzchni widoczne będą ślady grilla. Przełóż ziemniaki na duży talerz i posyp parmezanem.