Bułeczki ziołowe z mozzarellą
- Całkowity czas 2 godz. 32 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 17 min.
Gotowanie - 2 godz.
Studzenie
Składniki
8 sztuki
1.5 c Mąki pszennej
0.5 łyżeczka Soli
0.5 łyżeczka Cukru
1 łyżeczka Drożdży instant
1 Jajko
0.5 c Ciepłego mleka
3 łyżka Roztopionego masła
1 Jajko
50 g Masła
4 Ząbki czosnku
1 łyżeczka Rozmarynu
Soli
50 g Startej mozzarelli lub sera żółtego
3 łyżka Masła
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Do misy miksera planetarnego wrzuć wszystkie składniki na bułeczki oprócz masła. Zacznij ugniatać ciasto i jak już składniki będą ze sobą połączone, dodaj masło. Ugniataj ciasto przez 15 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
Etap 2 /6
Odstaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
Etap 3 /6
Gdy ciasto wyrasta, wymieszaj składniki na masło czosnkowe i odstaw je do lodówki, aby stwardniało.
Etap 4 /6
Wyrośnięte ciasto podziel na 8 równych kawałków. Każdy kawałek rozpłaszcz palcami, na środku ułóż łyżeczkę masła i uformuj kulki. Włóż je do komory AirFryer’a Tefal i odstaw ponownie do wyrośnięcia na 30 minut.
Etap 5 /6
Przed pieczeniem posmaruj bułeczki roztrzepanym jajkiem z mlekiem, aby się błyszczały. Ustaw temperaturę AirFryer’a na 155°C i piecz bułeczki ok 15-17 minut, aż będą przyrumienione.
Etap 6 /6
Po upieczeniu posmaruj bułeczki masłem z pietruszką. Zjedz koniecznie na ciepło!