Befsztyk z polędwicy z masłem czosnkowym i ziemniakami posypanymi parmezanem
- Całkowity czas 40 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 30 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
Aby przyrządzić befsztyki z polędwicy:
3 Befsztyki z polędwicy (ok. 200 g każdy)
1.5 łyżka Oliwa z oliwek
Sól, pieprz
90 g Masło
1 goździk Posiekany czosnek
1.5 łyżka Posiekane świeże warzywa (tymianek, natka pietruszki, szczypiorek)
Aby przygotować ziemniaki:
500 g Ziemniaki
1 łyżka Oliwa z oliwek
1 goździk Posiekany czosnek
0.5 łyżeczka Cebula w proszku
1 łyżeczka Sól
0.25 łyżeczka Pieprz
25 g Tarty parmezan
3 łyżka Posiekana natka pietruszki
Czas przygotowania
Etap 1 /7
Weź ręcznik kuchenny i osusz je. Dopraw solą i pieprzem z obu stron. Umyj i osusz ziemniaki, a następnie pokrój w kostkę. W dużej misce wymieszaj ziemniaki, oliwę z oliwek, czosnek, cebulę w proszku, sól i pieprz.
Etap 2 /7
Włącz urządzenie. Włącz szufladę 1. Upewnij się, że płyta znajduje się w szufladzie 1. Wybierz program GRILL, ustaw temperaturę na 200°C, a czas gotowania na 8 minut. Nie wrzucaj składników do miski – urządzenie zacznie się automatycznie nagrzewać. Włącz szufladę 2. Wybierz program FRYTKI, ustaw temperaturę na 180°C, a czas gotowania na 30 minut. Połóż ziemniaki na płycie w szufladzie 2.
Etap 3 /7
Naciśnij SYNC, a łosoś i fasolka ugotują się w tym samym czasie. Naciśnij START, aby rozpocząć gotowanie składników w obu szufladach.
Etap 4 /7
Wyemitowanie dźwięku i pojawienie się komunikatu „Dodaj” na wyświetlaczu oznaczają, że cykl nagrzewania grilla dobiegł końca. Połóż steki na płycie w szufladzie 1 i zamknij szufladę. Gotowanie wznowi się automatycznie.
Etap 5 /7
W połowie gotowania obróć steki. W połowie gotowania urządzenie wyemituje dźwięk, a ikona zamiga – wstrząśnij wtedy koszykiem, aby wymieszać ziemniaki, a następnie dodaj parmezan.
Etap 6 /7
W małej misce wymieszaj masło, czosnek i zioła. Dopraw solą i pieprzem, a następnie dobrze wymieszaj.
Etap 7 /7
Upewnij się, że mięso jest upieczone, a w razie potrzeby piecz dalej. Gdy ziemniaki będą złociste i chrupiące, posyp je posiekaną natką pietruszki. Podawaj natychmiast z mięsem pociętym w paski i polej roztopionym masłem czosnkowym. Podawaj z surowymi warzywami.