Tarta z łososiem i porem
- Całkowity czas 18 min.
- 18 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
1 blacha
1 Arkusz ciasta francuskiego
0.5 Pora
3 Ząbki czosnku
0.5 Cukinii
Sól, pieprz
0.5 łyżeczka Tymianku
2 łyżka Oliwy
100 g Łososia wędzonego
150 ml Śmietanki 30%
1 Jajko
1 łyżka Parmezanu
Czas przygotowania
Etap 1 /7
Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć posiekanego pora, dopraw go solą i smaż, aż zmięknie. Następnie dodaj czosnek oraz plasterki cukinii, dopraw solą, pieprzem oraz tymiankiem i smaż ok 3-4 minuty, aż cukinia zmięknie. Odstaw na bok.
Etap 2 /7
Formę wyłóż na spodzie papierem do pieczenia. Boki posmaruj masłem i posyp mąką.
Etap 3 /7
Rozwiń arkusz ciasta francuskiego. Na jednej połowie ciasta połóż formę i wytnij koło na jej kształt, tak aby idealnie pasowało do spodu. Przełóż ciasto na spód formy i dociśnij.
Etap 4 /7
Z pozostałego ciasta wytnij paski i uformuj z nich boki tarty. Spód ciasta nakłuj widelcem i przełóż formę do air fryera Tefal. Piecz w 180°C przez 10 minut.
Etap 5 /7
W międzyczasie śmietankę wymieszaj z jajkiem, solą, pieprzem oraz parmezanem.
Etap 6 /7
Na podpieczony spód wyłóż cukinię z porem, na to ułóż plasterki wędzonego łososia i zalej wszystko śmietanką z jajkiem.
Etap 7 /7
Piecz w 160°C przez ok. 25-30 minut. Ostudź całkowicie przed pokrojeniem.