Tarta z gruszką i grillowanym łososiem
- Całkowity czas 2 godz. 42 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 27 min.
Gotowanie - 2 godz.
Studzenie
Składniki
1 porcja
1 Ciasto francuskie
2 Gruszki
50 g Sera gorgonzola
70 g Tartego sera cheddar
200 g Świeżego łososia
Posiekanych solonych pistacji
2 łyżka Oleju sezamowego
1 łyżka Masła orzechowego
Sok z połowy limonki
1 Startego imbiru
1 łyżka Sosu teriyaki
0.5 łyżeczka Mielonej kolendry
0.5 łyżeczka Ostrej mielonej papryki
Akcesoria
Snacking & Baking XL Blacha do pieczenia Snacking & Baking akcesoria Blacha do pieczenia XL
Czas przygotowania
Etap 1 /7
Wszystkie składniki na marynatę przełóż do miski i wymieszaj do połączenia się składników. Obtocz łososia w marynacie i włóż do lodówki na ok. 2 godziny.
Etap 2 /7
Gruszki pokrój na pół, wydrąż gniazda nasienne, pokrój gruszki na plasterki.
Etap 3 /7
Formę do pieczenia OptiGrill wyłóż ciastem francuskim, tak aby brzegi wystawały na zewnątrz.
Etap 4 /7
Ciasto posyp tartym serem cheddar, na serze wyłóż plasterki gruszki (ściśle w dwóch rzędach), na wierzchu wyłóż pokruszoną gorgonzolę i zawiń brzegi ciasta do środka.
Etap 5 /7
OptiGrill nagrzej na programie manualnym M, temp. medium. Włóż formę do OptiGrilla, zamknij i piecz tartę przez 20 min. Upieczoną tartę wyjmij i odstaw na bok.
Etap 6 /7
Załóż płytę grillową i włóż łososia. Wybierz program do pieczenia ryby i piecz przez ok. 7 min.
Etap 7 /7
Na podpieczoną tartę wyłóż łososia i posyp siekanymi pistacjami.