Szybkie ciasto makowo-migdałowe
- Całkowity czas 10 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
1 porcja
100 g Migdałów
100 g Maku
250 g Mąki
125 g Cukru brązowego
3 łyżeczka Proszku do pieczenia
2 g Soli
2 Jajka
250 g Jogurtu
100 g Roztopionego masła
Dodatkowo:
250 g Cukru
200 g Migdałów
400 ml Wody
Akcesoria
Extra Crisp Forma do ciasta
Czas przygotowania
Etap 1 /4
Składniki suche i mokre mieszamy oddzielnie. Następnie łączymy obie masy i mieszamy do uzyskania jednolitej lepkiej papki. Gotową masę przekładamy do formy wysmarowanej masłem i obsypanej makiem. Pieczemy pod nakładką Extra Crisp w temperaturze 180°C przez 50 minut.
Etap 2 /4
Migdały w syropie: w Cook4me rozpoczynamy smażenie. Wsypujemy cukier, dodajemy wodę i migdały i całość gotujemy 18 minut. Gotowe migdały w syropie cukrowym mieszamy z łyżeczką zapachu migdałowego.
Etap 3 /4
Gotowe ciasto wyjmujemy i wyrośnięty kapelusz ścinamy na płasko. Migdały cedzimy i siekamy. Syrop z migdałów mieszamy z pięcioma łyżkami przegotowanej wody z likierem amaretto lub z ulubionym likierem, np. pomarańczowym. Tak przygotowanym ponczem sączymy ciasto po powierzchni odciętego kapelusza.
Etap 4 /4
Po nasączeniu wierzch ciasta przykrywamy siekanymi migdałami. Podajemy z bitą śmietaną lub łyżką utartego mascarpone z cukrem.