Szybkie ciasto jabłkowe
- Całkowity czas 55 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 35 min.
Gotowanie - 10 min.
Studzenie
Składniki
1 miska
150 g Mąki pszennej
3 Jajka
100 g Masła
75 g Cukru
10 g Proszku do pieczenia
3 Jabłka
3 łyżka Cukru trzcinowego
8 g Cukru wanilinowego
1 łyżeczka Masła do smarowania
Akcesoria
Extra Crisp
Czas przygotowania
Etap 1 /8
Do miski wbić jajka i zmiksować mikserem. W trakcie miksowania dodać cukier (75g) i cukier wanilinowy.
Etap 2 /8
Na misce położyć sitko i wsypać do niego mąkę oraz proszek do pieczenia. Całość przesiać do miski z poprzednimi składnikami i wymieszać mikserem.
Etap 3 /8
Roztopić masło i dolać do miski ze składnikami. Zmiksować i całość odstawić. Zajmiemy się jabłkami.
Etap 4 /8
Jabłka obrać ze skórki, wydrążyć środki i pokroić w kostkę. Nie musi być bardzo drobna. Odstawić na bok, przygotujemy misę Cookera.
Etap 5 /8
Główną misę urządzenia wysmarować cienką warstwą masła, mniej więcej do 1/3 wysokości.
Etap 6 /8
Przygotowane wcześniej, pokrojone jabłka wsypać do misy urządzenia. Jeśli są to kwaśne jabłka można dodatkowo posypać cukrem i wymieszać. Następnie wlać ciasto tak, by równomiernie wpłynęło między kawałki jabłek i posypać cukrem, polecam trzcinowy.
Etap 7 /8
Nałożyć ExtraCrisp i włączyć na 30-35 minut, 180°C. Sam cooker powinien być ustawiony na podgrzewanie/utrzymywanie ciepła.
Etap 8 /8
Gdy czas dojdzie do końca, zdjąć ExtraCrisp, wyłączyć utrzymywanie ciepła i zostawić wypiek jeszcze na ok 5-10 minut w misie. Po tym czasie można odwrócić misę do góry nogami i ciasto powinno bez problemu odpaść na talerz.