Szybkie bajgle
- Całkowity czas 31 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 11 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
520 g Mąka
30 g Cukier
5 g Sól
22 g Proszek do pieczenia
60 g Masło
260 ml Woda
1 Jajko
1 łyżeczka Śmietanka
2 Sól
2 Cukier
1 łyżka Sezam
Czas przygotowania
Etap 1 /10
W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia.
Etap 2 /10
Dodaj masło i wodę. Wyrabiaj ręcznie przez 2 minuty.
Etap 3 /10
Ciasto wyłóż na blat posypany mąką i uformuj kulę.
Etap 4 /10
Ciasto podziel na 4 równe części i uformuj zwarte kule.
Etap 5 /10
Za pomocą wałka do ciasta rozwałkuj każdą kulkę na okrąg o średnicy 10 cm.
Etap 6 /10
Za pomocą foremki do ciastek o średnicy 4 cm lub małej szklanki wytnij w środku otwór.
Etap 7 /10
Umieść ciasto na standardowej tacy Easy Fry.
Etap 8 /10
W małej misce wymieszaj żółtko, śmietanę (lub mleko), sól i cukier. Posmaruj krążki roztrzepanym jajkiem i posyp sezamem.
Etap 9 /10
Piecz 11 minut w temperaturze 190°C.
Etap 10 /10
Wyjmij i przenieś bajgle na drucianą kratkę, aby całkowicie ostygły.