Schab moczony w solance
- Całkowity czas 72 godz. 36 min.
- 72 godz.
Czas przygotowania - 36 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
1500 g schabu
3 l wody
6 łyżka soli
4 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
6 ziaren pieprzu czarnego
3 łyżka oleju
przyprawa do kurczaka
2 łyżeczka czerwonej papryki
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
250 ml bulionu
Akcesoria
Extra Crisp
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy sól, ziele angielskie, liście laurowe i ziarna pieprzu. Mieszamy i doprowadzamy wodę do wrzenia, a następnie studzimy. Schab wkładamy do glinianego garnka i zalewamy go ostudzoną wodą z przyprawami. Przykrywamy i wkładamy do lodówki na 3 dni.
Etap 2 /6
Po trzech dniach mięso wyjmujemy z solanki myjemy w zimnej wodzie i osuszamy na ręczniku papierowym.
Etap 3 /6
Do miseczki wlej olej, dodaj przyprawę do kurczaka, paprykę czerwoną, czosnek i wymieszaj. Natrzyj połową mieszanki schab.
Etap 4 /6
Urządzenie Cook4me włącz na smażenie wysokie, gdy się rozgrzeje włóż mięso i obsmaż z każdej strony.
Etap 5 /6
Następnie wyjmij mięso i włóż do koszyczka do gotowania na parze, do misy wlej bulion i włóż koszyczek. Przejdź do gotowania pod ciśnieniem wysokie, czas 30 min.
Etap 6 /6
Wyjmij koszyczek z misy i odlej płyn go garnuszka (można zrobić z niego sos) schab posmaruj pozostałą marynatą i włóż do misy. Na urządzenie załóż pokrywę Extra Crisp, ustaw program kurczak, czas 20 min. Schab można podawać na ciepło i na zimno.