Schab w sosie musztardowo - miodowym
- Całkowity czas 1 godz. 18 min.
- 5 min.
Czas przygotowania - 1 godz. 13 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
3 osób
6 plastrów schabu
2 łyżka musztardy
2 łyżeczka miodu
2 łyżka śmietany 18 % do zup i sosów
2 łyżeczka mąki pszennej
sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany
350 ml bulionu warzywnego
1 łyżka oleju rzepakowego
woda
Czas przygotowania
Etap 1 /4
Przygotuj składniki. Schab delikatnie rozbij tłuczkiem tak aby nie porozrywać mięsa. Kotlety nacieramy papryką słodką, pieprzem, czosnkiem granulowanym oraz odrobiną soli
Etap 2 /4
W urządzeniu ustawiamy mocne smażenie. Do rozgrzanego cook4me dodajemy łyżkę oleju rzepakowego. Mięso smażymy, najlepiej partiami na złoty kolor z obu stron.
Etap 3 /4
Do podsmażonego mięsa wlewamy 350 ml bulionu warzywnego, następnie dodajemy 2 łyżeczki miodu oraz 2 łyżki musztardy (ja użyłam 1 łyż musztardy delikatesowej i 1 łyż musztardy miodowej), całość należy dobrze wymieszać. Zamykamy pokrywę i przechodzimy w tryb gotowania pod wysokim ciśnieniem.
Etap 4 /4
Śmietanę mieszamy z mąką i odrobiną wody. Na urządzeniu ustawiamy mocne duszenie. Wlewamy śmietanę do garnka, mieszamy delikatnie tak aby mięso się nie rozpadło. Całość dusimy ok 2 minuty. Jeśli jest taka potrzeba doprawiamy sos wg swojego uznania. Gotowe