Risotto z krewetkami
- Całkowity czas 34 min.
- 5 min.
Czas przygotowania - 24 min.
Gotowanie - 5 min.
Studzenie
Składniki
2 osób
200 g Krewetek
0.5 l Bulionu warzywnego
1 Cebula
250 g Ryżu Arborio
1 łyżeczka Ostrej papryki
2 łyżeczka Sosu sriracha
2 łyżka Masła
1 łyżka Natki pietruszki
150 ml Białego wina
2 łyżka Oliwy
Czas przygotowania
Etap 1 /7
Kroimy cebulę w drobną kostkę i rozdrabniamy natkę.
Etap 2 /7
Szykujemy 0,5 litra bulionu warzywnego. Ważne, by bulion był ciepły.
Etap 3 /7
Wlewamy 1 łyżkę oliwy i smażymy krewetki z ostrą papryka. Ostawiamy do innego naczynia.
Etap 4 /7
Wlewamy kolejną łyżkę oliwy i podsmażamy cebulę.
Etap 5 /7
Wsypujemy ryż i podsmażamy razem z cebulą.
Etap 6 /7
Dodajemy po pół szklanki bulionu, mieszając odparowujemy. Po 10 minutach dodajemy sos sriracha. Dodajemy krewetki oraz wino i odparowujemy, aż uzyskamy gęsty sos.
Etap 7 /7
Wyłączamy urządzenie i dodajemy masło i natkę pietruszki.