Paprykowy łosoś ze smażonymi cukiniowymi wstążkami
- Całkowity czas 25 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 10 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Kompatybilne urządzenia (3)
Składniki
4 osób
1 łyżeczka Wędzona papryka
0.5 łyżeczka Płatki chili
0.5 Cytryna, sok i starta skórka
3 łyżka Oliwa z oliwek
Sól
4 porcja Filety z łososia bez skóry
550 g Cukinie
3 goździk Czosnek
1 garść Liście bazylii
30 g Drylowane zielone oliwki
Akcesoria
Blacha do pieczenia Blacha do pieczenia XL
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Wymieszaj wędzoną paprykę z połową chili, sokiem z cytryny, jedną trzecią oliwy z oliwek i solą. Polej polej filety z łososia tym sosem i pozostaw do marynowania. W międzyczasie przygotuj resztę.
Etap 2 /5
Umyj i posiekaj cukinie na bardzo cienkie paski, najlepiej za pomocą mandoliny. Obierz i zmiel ząbki czosnku.
Etap 3 /5
Do formy do pieczenia dodaj zmielone ząbki czosnku, dwie trzecie oliwy z oliwek, sól i drugą połowę chili.
Etap 4 /5
Ustaw grill w trybie Kompletny posiłek, otwórz go i włóż do niego formę do pieczenia. Ustaw boczny termostat do pozycji 4. Po rozgrzaniu urządzenia regularnie mieszaj czosnek, włóż paski cukinii do formy do pieczenia i połóż filety z łososia na płycie grillowej. Grilluj filety przez około 4 minuty z każdej strony, ciągle mieszając cukinie.
Etap 5 /5
Do przystawki piekarnika wrzuć startą skórkę z cytryny, liście bazylii i oliwki, wymieszaj po raz ostatni i podawaj z grillowanymi filetami z łososia.