Łosoś w papilotach
- Całkowity czas 12 min.
- 12 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
2 osób
2 g Każdy
Kilka pomidorów koktajlowych
Kilka oliwek kalamata
Kilka młodych szparagów
2 Plasterki cytryny
1 łyżeczka Soku z cytryny
1 łyżka Sosu sojowego
2 łyżeczka Syropu klonowego
2 łyżka Oliwy z oliwek
Sól i pieprz do smaku
Akcesoria
Grill Płyta grillowa z odłączanym uchwytem Wbudowana odlewana płyta grillowa
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Przygotuj wszystkie składniki.
Etap 2 /5
Przy pomocy ostrego i giętkiego noża usuń skórę z ryby. Oprósz bardzo delikatnie solą i pieprzem. Pomidory koktajlowe podziel na pół. Szparagi pozbaw twardych końcówek. W tym celu złap szparaga za dwa końce i przełam. Zdrewniała część oderwie się sama. Jeśli masz grubsze szparagi – trzeba będzie wrzucić je na chwilę na wrzątek. W przypadku młodych, cieniutkich nie trzeba tego robić.
Etap 3 /5
W miseczce połącz ze sobą: sok z cytryny, sos sojowy, syrop klonowy i oliwę z oliwek.
Etap 4 /5
Czas na przygotowanie pakunków. W tym celu weź arkusz papieru do pieczenia i wytnij z niego dwa kawałki. Każdy zwiń na kształt cukierka. Wystarczy zakręcić oba końce. Do wnętrza włóż łososia, kilka połówek pomidorków, kilka oliwek i szparagów. Rybę obficie wysmaruj z góry przygotowaną marynatą. Na wierzchu ułóż kawałek cytryny.
Etap 5 /5
Oba pakunki wstaw do urządzenia na kratkę grillową. Piecz maksymalnie 13 minut. Jeśli masz grubsze kawałki ryby sprawdź przed wyciągnięciem czy już jest upieczona. Pamiętaj, żeby nie wysuszyć łososia. Tryb manualny: 180 stopni, czas 13 minut.