Paczuszki z ciasta francuskiego nadziewane szparagami i serem
- Całkowity czas 1 godz.
- 30 min.
Czas przygotowania - 30 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
300 g Zielone szparagi, jak najmniejsze
250 g Ciasto francuskie w blokach
120 g Serek śmietankowy z czosnkiem i ziołami
50 g Tarty ser
1 Jajko
1 łyżka Oliwa z oliwek
Sól, pieprz
Akcesoria
Blacha do pieczenia XL Snacking & Baking akcesoria Blacha do pieczenia
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Odetnij twarde części szparagów. Wrzuć szparagi do wrzącej, osolonej wody i gotuj je przez 3 minuty. Odsącz, opłucz pod strumieniem zimnej wody i wysusz. Wymieszaj z olejem, dopraw solą i pieprzem.
Etap 2 /5
Na powierzchni posypanej mąką rozłóż ciasto francuskie, a następnie wytnij kwadraty o wymiarach ok. 12 x 12 cm.
Etap 3 /5
Na środku każdego kwadratu rozsmaruj serek śmietankowy. Ułóż szparagi po przekątnej każdego kwadratu i posyp startym serem. Zwiń dwa rogi ciasta nad szparagami, aby utworzyć trójkąt. Sklej niewielką ilością ubitego jajka. Posmaruj wierzch ciasta pozostałym ubitym jajkiem i włóż trójkąty do formy do pieczenia (konieczne będzie pieczenie porcjami).
Etap 4 /5
Włóż akcesorium do OptiGrill. Zamknij grill i włącz go. Program Manualny jest wybierany automatycznie. Za pomocą przycisku M wybierz ustawienie w pomarańczowym kolorze i naciśnij OK. Po rozgrzaniu piecz przez 15 minut.
Etap 5 /5
Podawaj na gorąco.