Cygara z ciasta filo z serem feta
- Całkowity czas 40 min.
- 30 min.
Czas przygotowania - 10 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
2 osób
200 g Ser feta
1 Jajko
1 łyżka Śmietanka 18%
1 łyżka Oliwa z oliwek
1 łyżka Posiekana świeża mięta
Pieprz
4 Płaty ciasta fito
40 g Roztopione masło
1 łyżeczka Papryka mielona
Czas przygotowania
Etap 1 /7
Rozdrobnij widelcem fetę i włóż do naczynia. Dodaj jajko, śmietanę, olej i posiekaną miętę. Dodaj szczyptę pieprzu i mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
Etap 2 /7
Rozwiń płat ciasta filo i posmaruj jedną połowę roztopionym masłem, a następnie złóż. Nałóż więcej masła na złożoną powierzchnię i złóż ją na pół po raz drugi, a cygara będą cztery razy grubsze.
Etap 3 /7
Posyp ciasto łyżką mieszanki serowej. Złóż boki ciasta, aby zamknąć nadzienie i ostrożnie uformuj cygaro.
Etap 4 /7
Posmaruj wierzch cygar roztopionym masłem i posyp niewielką ilością papryki.
Etap 5 /7
Umieść cygara w urządzeniu, na płycie, ale pamiętaj: nie powinny one nachodzić na siebie. Rozpocznij pieczenie.
Etap 6 /7
W połowie pieczenia obróć cygara.
Etap 7 /7
Jeśli masz więcej składników, możesz przygotować dwie porcje.