Koperty z ciasta francuskiego
- Całkowity czas 15 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
15 sztuki
1 Rolka ciasta francuskiego
250 g Twarogu półtłustego
1 Małe jabłko
1 łyżka Śmietany 18%
1 Cukier wanilinowy
Cynamonu
Cukier puder do posypania
Jajko
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Przygotuj składniki.
Etap 2 /5
W niewielkiej misce wymieszaj twaróg, łyżkę śmietany oraz cukier wanilinowy. Rozdrobnij ser dokładnie, np. widelcem. Jabłko obierz, pokrój w drobną kostkę i posyp cynamonem.
Etap 3 /5
Ciasto francuskie rozwiń i pokrój na kwadraty o boku ok. 8 cm. Najpierw nożem przejedź w poziomie krojąc paski, a następnie poprowadź nóż pionowo tworząc kratkę. Na każdy kwadracik nałóż niewielką łyżeczkę sera i trochę jabłek. Złap dwa rogi po skosie i zaciśnij je, następnie złap kolejne dwa rogi i doklej je do poprzednich dociskając z wyczuciem. Boków nie musisz zalepiać. Otwory które zostaną gdzieniegdzie w niczym nie przeszkadzają.
Etap 4 /5
Ułóż koperty na kratce urządzenia. Posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz od 21 do 23 minut. Po 20 minutach zacznij już sprawdzać swoje ciasteczka, aby nic nie przypalić. Tryb manualny: 180°C, 23 minuty.
Etap 5 /5
Gotowe przestudź chwilę na kratce, a następnie oprósz wszystkie cukrem pudrem. Zajadaj jeszcze lekko ciepłe. Takie są najpyszniejsze.