Lava cake (fondant czekoladowy)
- Całkowity czas 15 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
2 osób
50 g Masła
50 g Czekolady gorzkiej 64%
1 Całe jajko
1 Żółtko
50 g Cukru pudru
30 g Mąki pszennej
10 g Kakao
Soli
Do podania: maliny/truskawki, lody waniliowe
Czas przygotowania
Etap 1 /7
Masło rozpuść i wrzuć do niego czekoladę. Chwilę odczekaj i wymieszaj, aż czekolada się rozpuści i połączy z masłem.
Etap 2 /7
Dwie małe kokilki nasmaruj dokładnie masłem i oprósz kakao.
Etap 3 /7
Do dużej miski wbij jajko, dodaj żółtko oraz cukier puder i miksuj do uzyskania jasnej puszystej masy.
Etap 4 /7
Następnie do miski dodaj czekoladę z masłem i wymieszaj. Dodaj mąkę, kakao oraz sól i ponownie wymieszaj.
Etap 5 /7
Przełóż ciasto do przygotowanych wcześniej kokilek.
Etap 6 /7
Włóż kokilki do AirFryer’a Tefal i piecz w 170°C przez 13 minut. Wyciągnij i ostudź 2-3 minuty, a następnie wyłóż na talerzyk.
Etap 7 /7
Udekoruj cukrem pudrem, dodaj kulkę lodów oraz owoce i gotowe!