Czekoladowo-kokosowe fondanty
- Całkowity czas 1 godz. 28 min.
- 25 min.
Czas przygotowania - 18 min.
Gotowanie - 45 min.
Studzenie
Składniki
3 porcje
3 Jajka
3 Żółtka
240 g Cukier
210 g Mascarpone
240 ml Mleko kokosowe
75 g Kakao
360 g Mąka
1 łyżka Proszek do pieczenia (9 g)
3 szczypta Sól
750 ml Mleko kokosowe
210 g Cukier puder
60 g Wiórków kokosowych
225 g Mascarpone
45 g Cukier puder
180 g Wiórków kokosowych
Akcesoria
Forma na 6 muffinek
Czas przygotowania
Etap 1 /6
W misie zmieszaj ser mascarpone, cukier puder i wiórki kokosowe. Uformuj 6 małych kuleczek o wielkości orzecha włoskiego.
Etap 2 /6
Ubij jajka i żółtka z cukrem i 3 szczyptami soli. Dodaj mleko kokosowe i ser mascarpone i dobrze ubij. Przesiej razem proszek do pieczenia, mąkę i gorzkie kakao, następnie dodaj łopatką do masy, zeskrobując masę z boków miski.
Etap 3 /6
Dodaj połowę masy do foremek na babeczki, a następnie dodaj kulkę z kokosem i serem mascarpone do środka każdej z nich. Zalej resztą masy. Włóż foremki do Cake Factory.
Etap 4 /6
Uruchom zgodnie z programem i wskazanym czasem. Powtórz poprzednie etapy, aby przygotować kolejne porcje Przed wyjęciem z formy pozostaw do ostygnięcia.
Etap 5 /6
W tym samym czasie wymieszaj w misce mleko kokosowe, cukier puder i wiórki kokosowe, aby przygotować lukier.
Etap 6 /6
Kiedy małe ciasteczka są już w pełni schłodzone, pokryj je lukrem. Udekoruj wiórkami kokosowymi.