Czekoladowo-kokosowe fondanty - przepisy Cake Factory | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Czekoladowo-kokosowe fondanty

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 1 godz. 28 min.
  • Czas przygotowania
    25 min.
  • Gotowanie
    18 min.
  • Studzenie
    45 min.

Składniki

3 porcje

  • 3 Jajka

  • 3 Żółtka

  • 240 g Cukier

  • 210 g Mascarpone

  • 240 ml Mleko kokosowe

  • 75 g Kakao

  • 360 g Mąka

  • 1 łyżka Proszek do pieczenia (9 g)

  • 3 szczypta Sól

  • 750 ml Mleko kokosowe

  • 210 g Cukier puder

  • 60 g Wiórków kokosowych

  • 225 g Mascarpone

  • 45 g Cukier puder

  • 180 g Wiórków kokosowych

Akcesoria

  • Forma na 6 muffinek
    Forma na 6 muffinek

Czas przygotowania

Etap 1 /6

W misie zmieszaj ser mascarpone, cukier puder i wiórki kokosowe. Uformuj 6 małych kuleczek o wielkości orzecha włoskiego.

  • 225g Mascarpone
  • 45g Cukier puder
  • 180g Wiórków kokosowych

Etap 2 /6

Ubij jajka i żółtka z cukrem i 3 szczyptami soli. Dodaj mleko kokosowe i ser mascarpone i dobrze ubij. Przesiej razem proszek do pieczenia, mąkę i gorzkie kakao, następnie dodaj łopatką do masy, zeskrobując masę z boków miski.

  • 3 Jajka
  • 3 Żółtka
  • 240g Cukier
  • 210g Mascarpone
  • 240ml Mleko kokosowe
  • 75g Kakao
  • 360g Mąka
  • 1łyżka Proszek do pieczenia (9 g)
  • 3szczypta Sól

Etap 3 /6

Dodaj połowę masy do foremek na babeczki, a następnie dodaj kulkę z kokosem i serem mascarpone do środka każdej z nich. Zalej resztą masy. Włóż foremki do Cake Factory.

  • 225g Mascarpone
  • 180g Wiórków kokosowych
  • Forma na 6 muffinek

Etap 4 /6

Uruchom zgodnie z programem i wskazanym czasem. Powtórz poprzednie etapy, aby przygotować kolejne porcje Przed wyjęciem z formy pozostaw do ostygnięcia.

Etap 5 /6

W tym samym czasie wymieszaj w misce mleko kokosowe, cukier puder i wiórki kokosowe, aby przygotować lukier.

  • 750ml Mleko kokosowe
  • 210g Cukier puder
  • 60g Wiórków kokosowych

Etap 6 /6

Kiedy małe ciasteczka są już w pełni schłodzone, pokryj je lukrem. Udekoruj wiórkami kokosowymi.