Krokiet z szynką i serem
- Całkowity czas 1 godz. 10 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 50 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
3 porcje
75 g Masło
75 g Mąka
600 ml Mleko
60 ml Crème fraîche
Gałka muszkatołowa
Sól i pieprz
300 g Tarty ser Comté
Ciasto Krokietowe:
12 kawałek Cheddar
24 kawałek "Domowy" chleb
6 kawałek Pieczona szynka
Zapiekanka:
3 Żółtko
3 łyżeczka Miodowa musztarda
180 g Tarty ser Comté
Czas przygotowania
Etap 1 /8
Przygotuj sos beszamelowy: podgrzej mleko.
Etap 2 /8
Na patelni rozpuść masło, a następnie dodaj mąkę. Gotuj delikatnie, mieszając zasmażkę trzepaczką przez 2 minuty. Następnie do zasmażki dodajemy trochę ciepłego mleka. Mieszaj trzepaczką, aż masa będzie gładka, a następnie stopniowo dodawaj mleko, aż uzyskasz gładki krem. Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj przez 6 minut, aż zgęstnieje, często mieszając.
Etap 3 /8
Dodaj śmietanę i dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Mieszaj i doprowadzaj do wrzenia.
Etap 4 /8
Zdejmij z ognia i dodaj starty ser. Odłóż na bok.
Etap 5 /8
Chleb pokrój w plastry o grubości 1 cm. Lekko podsmaż plastry w tosterze.
Etap 6 /8
Przygotuj składanie krokieta: Na dnie formy z powłoką nieprzywierającą umieść arkusz papieru do pieczenia, aby ułatwić jego wyjmowanie. Na spód połóż 12 kromek chleba. W razie potrzeby odetnij krawędzie. Posmaruj 6 dużymi łyżkami sosu beszamelowego, dodaj 6 plastrów gotowanej szynki i 12 plastrów sera cheddar. Na wierzchu nałóż odrobinę sosu beszamelowego i przykryj pozostałymi kromkami chleba. Dociśnij mieszaninę.
Etap 7 /8
Do pozostałego sosu beszamelowego dodaj żółtko i musztardę i posmaruj wierzch krokieta. Posyp resztą sera.
Etap 8 /8
Gotuj w programie przez wskazany czas.