Hiszpańskie krokiety z szynką serrano (Croquetas de jamón serrano)
- Całkowity czas 1 godz. 58 min.
- 40 min.
Czas przygotowania - 18 min.
Gotowanie - 1 godz.
Studzenie
Składniki
4 osób
80 g Serrano
40 g Ser manchego
35 g Masło
45 g Mąka
200 ml Mleko
0.5 łyżeczka Papryka mielona
Pieprz
2 Jajko
1 łyżka Olej
150 g Mąka
150 g Bułka tarta
Czas przygotowania
Etap 1 /8
Szynkę i ser pokrój w drobną kostkę. Odstaw do lodówki.
Etap 2 /8
Rozpuść masło w rondlu na małym ogniu. Dodaj mąkę i dobrze wymieszaj. Dodaj połowę mleka i zagotuj, aż całość zgęstnieje. Dodaj pozostałą połowę i ponownie zagotuj. W ten sposób powstaje gęsty, pozbawiony grudek sos beszamelowy. Zdejmij z ognia i dodaj szynkę, ser, paprykę i pieprz. Dobrze wymieszaj i pozostaw do całkowitego wystygnięcia w lodówce.
Etap 3 /8
Przygotuj krokiety. Gdy masa ostygnie, nabieraj ją w ilości odpowiadającej czubatej łyżce stołowej (około 50 g). W dłoniach uformuj kulę, a następnie spłaszcz ją wałkując, aby nadać jej kształt walca. Przechowuj je w chłodnym miejscu, zanim przygotujesz panierkę.
Etap 4 /8
Przygotuj panierkę. Do jednego pojemnika wsyp mąkę. W drugim naczyniu ubij jajka z olejem, a na koniec do trzeciego naczynia wsyp bułkę tartą.
Etap 5 /8
Przygotowane krokiety obtaczaj kolejno w mące, jajkach i bułce tartej. Powtórz proces, aby zrobić drugą warstwę panierki.
Etap 6 /8
Włóż krokiety do urządzenia wyposażonego w płytę. Rozpocznij program.
Etap 7 /8
Dostosuj czas gotowania do wielkości krokietów. Powinny być chrupiące, ale nie rozpadać się podczas gotowania.
Etap 8 /8
Podawaj na gorąco.