Kotlety mielone z indyka
- Całkowity czas 32 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 17 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
400 g Mięsa mielonego z indyka
170 g Ser feta (opcjonalnie)
70 g Sera mozzarella (opcjonalnie)
100 g Brokuła
1 Por
0.5 Czerstwej kajzerki
1 łyżka Majonezu
2 łyżka Śmietany 18%
Dymki
0.5 łyżeczka Słodkiej papryki
0.5 łyżeczka Pieprzu ziołowego
Czarnego pieprzu
0.5 łyżeczka Soli (uwagi poniżej)
2 łyżka Oleju roślinnego
Akcesoria
Extra Crisp
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Przygotuj składniki.
Etap 2 /5
Do urządzenia dodaj olej i wrzuć pokrojonego w półplasterki pora. Podsmażaj krótko stale mieszając. Gdy się zeszkli, przełóż go na talerz i pozostaw do przestudzenia. Następnie wymieszaj go ze śmietaną i majonezem.
Etap 3 /5
Małe różyczki brokuła wrzuć na wrzątek i gotuj 2-3 minuty. Przelej zimną wodą i odstaw do ostygnięcia. Bułkę namocz w zimnej wodzie. Fetę i mozzarellę porwij na mniejsze kawałki. Do dużej miski dodaj mięso wraz z odciśniętą z wody kajzerką, pociętą dymką i przyprawami. Wymieszaj wszystko dokładnie łyżką bądź dłonią. Dopiero wtedy dodaj oba sery wraz z brokułem i delikatnie wszystko przemieszaj. Ser dodany wcześniej zgniecie się na miazgę, a chodzi nam o coś innego.
Etap 4 /5
Zwilżonymi wodą dłońmi uformuj zgrabne kotleciki po ok. 100 g każdy. Z podanych proporcji wyjdzie 6 sztuk. Przełóż kotlety do urządzenia. Najlepiej po 4 sztuki jednocześnie.
Etap 5 /5
Przykryj pokrywą do zapiekania. Uruchom Program 1 i piecz przez 10 minut. Następnie podnieś pokrywę i delikatnie przewróć kotlety na drugą stronę. Na górę każdego wyłóż po łyżce pora wymieszanego ze śmietaną i majonezem. Rozsmaruj na całej powierzchni i zapiekaj jeszcze maksymalnie 7 minut.