Jajka po szkocku
- Całkowity czas 19 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 4 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
8 osób
8 Jajka
3 kawałek Boczek
150 g Drobna bułka tarta
150 g Bułka tarta panko
3 Ubite jajka
1 łyżka Sos chili
5 łyżka Majonez
2 łyżka Posiekany szczypiorek
0.5 łyżeczka Chili (opcjonalnie)
Sól
Pieprz
Kolendra
Sos chili
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Włóż jajka do rondla i zalej zimną wodą, a następnie dodaj trochę octu. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 8 minut. Włóż jajka do miski z lodowatą wodą i pozostaw do ostygnięcia. Ostrożnie zdejmij skorupki i odłóż na bok. Gdy jajka będą się gotować, pokrój boczek w kostkę i szybko podsmaż na patelni bez oleju ani innego tłuszczu. Odstaw na bok.
Etap 2 /5
Przekrój jajka wzdłuż na pół. Wyjmij żółtka w taki sposób, aby nie uszkodzić białek i włóż je do miski. Ugnieć widelcem. Dodawaj majonez, aż powstanie całkiem gęsty sos. Dodaj posiekany szczypiorek i dopraw do smaku przyprawą chili. Możesz wsypać tyle, ile chcesz. Przełóż sos do rękawa cukierniczego i odstaw na bok do ostygnięcia.
Etap 3 /5
W misce wymieszaj bułkę tartą drobnoziarnistą i panko. Do miski włóż 3 całe jajka. Lekko ubij jajka. Zanurz białka ugotowanych jajek w ubitych jajkach, a następnie w bułce tartej. Białka muszą być całkowicie pokryte.
Etap 4 /5
Umieść panierowane białka na standardowej tacy i włóż je do Easy Fry. Spryskaj neutralnym olejem, ustaw program NUGGETSY i piecz przez 4 minuty w temperaturze 180°C. Sprawdź, czy jajka się ugotowały – kolor powinien być złotobrązowy. Jeśli nie, piecz jeszcze przez 4 minuty.
Etap 5 /5
Połóż jajka na talerzu. Za pomocą rękawa cukierniczego wypełnij spód każdego jajka sosem szczypiorkowym. Dodaj smażony boczek pokrojony w kostkę. W razie potrzeby dodaj kroplę sosu chili. Ozdób kolendrą lub ulubionymi ziołami. Podawaj na małej porcji świeżej sałatki.