Jajka po szkocku
- Całkowity czas 44 min.
- 30 min.
Czas przygotowania - 14 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
SKŁADNIKI:
6 Średnie jajka
12 Kostki lodu
1 łyżka Świeża natka pietruszki
2 łodyga Cebula dymka
2 łyżeczka Posiekany świeży tymianek
550 g Peklowane mięso drobiowe
50 g Mąka
Sól, pieprz
200 g Bułka tarta
2 Średnie jajka
SKŁADNIKI SOSU:
6 łyżka Kwaśna lub zakwaszana śmietana
2 łyżeczka Chrzan
Czas przygotowania
Etap 1 /9
Przygotuj pojemnik z zimną wodą i kostkami lodu. Gdy jajka się ugotują, zanurz je w łaźni lodowej. Po 20 sekundach możesz je lekko połamać i ponownie zanurzyć w zimnej wodzie, aż całkowicie ostygną. Ułatwi to zrywanie skorupki.
Etap 2 /9
Jajka umieść w urządzeniu wyposażonym w talerz. Rozpocznij proces gotowania.
Etap 3 /9
Drobno posiekaj natkę pietruszki, cebulę dymkę i liście tymianku. Umieść w odbiorcy. Dodaj mięso z kiełbasy, zmoczyć ręce i wymieszać. Podziel mieszaninę na równe części, a następnie z każdej uformować płaski, okrągły pasztecik o średnicy około 10 cm.
Etap 4 /9
Przygotuj składniki na panierę, umieszczając mąkę, sól i pieprz, bułkę tartą i roztrzepane jajko w 3 oddzielnych miskach.
Etap 5 /9
Ugotowane jajka delikatnie rozdrobnij pod zimną bieżącą wodą, następnie obtocz jajko w mące w misce. Wilgotnymi rękami owiń mięso wokół każdego jajka, wygładzając krawędzie, aby jajko było całkowicie zamknięte. Zanurzaj je pojedynczo w ubitych jajkach, a następnie w bułce tartej. Upewnij się, że każde jajko jest całkowicie pokryte.
Etap 6 /9
Włóż jajka po szkocku do maszyny wyposażonej w talerz. Rozpocznij proces gotowania.
Etap 7 /9
Przygotuj sos, mieszając śmietanę i chrzan w małej misce. Dopraw do smaku.
Etap 8 /9
Sprawdź, czy jajka po szkocku są ugotowane i, jeśli to konieczne, kontynuuj gotowanie, aż mięso z kiełbasy będzie ugotowane.
Etap 9 /9
Przed podaniem pokrój jajka po szkocku na pół lub ćwiartki i podawaj z sosem. Możesz podać z brukselką z boczkiem i musztardą.