Bułka maślana po szkocku
- Całkowity czas 19 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 9 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
200 g Miękkie masło
100 g Cukier trzcinowy
2 g Sól guérande
300 g Czysta biała mąka
2 łyżka Cukier kryształ
Czas przygotowania
Etap 1 /4
Do dużej miski wrzuć masło, cukier i sól. Ubijaj aż będzie gładkie. Dodaj mąkę i wymieszaj palcami. Połóż ciasto na powierzchni posypanej mąką i ugniataj przez minutę. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie, dodaj trochę mąki, aby je zmiękczyć.
Etap 2 /4
Rozwałkuj ciasto – grubość powinna wynosić 1,5 cm. Pokrój je na paski o wymiarach 7 x 2,5 cm, weź widelec i delikatnie nakłuj wierzch.
Etap 3 /4
Włóż kruche ciasteczka do urządzenia wyposażonego w płytkę. Rozpocznij proces gotowania.
Etap 4 /4
Herbatniki powinny być złociste. Pozostaw je w koszu na 2 minuty, a następnie umieść na kratce i poczekaj, aż całkowicie ostygną.