Halibut na parze
- Całkowity czas 12 min.
- 5 min.
Czas przygotowania - 7 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 porcje
600 g Halibut
200 g Pomidorki koktajlowe
Świeża bazylia
1 garść Cebula dymka
1 kawałek Czosnek
3 łyżka Masło
2 łyżka Oliwa z oliwek
2 łyżka Sok z cytryny
3 szczypta Biały pieprz
1 szczypta Cukier
Sól
250 ml Woda
Czas przygotowania
Etap 1 /4
Przygotuj składniki
Etap 2 /4
Halibuta umyj, osusz i podziel na porcje. Następnie oprósz go solą, białym pieprzem i skrop odrobiną oliwy z oliwek. Odstaw na chwilę na bok. Rybę możesz także zamarynować wcześniej i trzymać ją w lodówce. Teraz przygotuj pozostałe składniki. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół. Bazylię porwij palcami na mniejsze części. Dymkę drobno posiekaj. Czosnek pokrój na cienkie plasterki. Wyciśnij także trochę soku z cytryny.
Etap 3 /4
Rybę przełóż do koszyka do gotowania na parze. Do misy Cook4me wlej wodę (250 ml). Umieść we wnętrzu koszyk. Zamknij pokrywę i przejdź w tryb gotowania pod ciśnieniem.
Etap 4 /4
Po ugotowaniu ryby wyjmij ją bardzo ostrożnie na półmisek. Najlepiej użyć do tego szpatułki. Ryba jest bardzo delikatna i może łatwo się poprzerywać. Czas przygotować sos. Z misy wylej wodę i przejdź w tryb mocnego podsmażania. Gdy urządzenie się rozgrzeje i będzie już gotowe – dodaj 3 łyżki masła i 2 łyżki oliwy z oliwek. Wrzuć przygotowane wcześniej pomidory. Po minucie dodaj czosnek, dymkę, odrobię soli i sok z cytryny. Po kolejnych 30 sekundach dołóż bazylię i cukier. Jeszcze gorącym sosem polej rybę. Nie musisz używać całego tłuszczu. Sosu nie będzie dużo, ale będzie treściwy i doda halibutowi sporo smaku.