Ciasto orzechowe na parze
- Całkowity czas 10 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
8 osób
200 g Orzechów włoskich bardzo drobno zmielonych
1 Laski wanilii
7 Jajek
40 g Bułki tartej razowej
110 g Ksylitolu
JABŁKA DO DEKORACJI:
150 g Jabłek (obranych i bez gniazd nasiennych)
0.5 łyżeczka Cynamonu
20 g Wody
180 g Puddingu (opcjonalnie)
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Białka oddziel od żółtek. Z białek ubij sztywną, lśniącą pianę. Żółtka utrzyj z ksylitolem na kogel-mogel. Dodaj orzechy i bułkę tartą. Delikatnie mieszaj łopatką i stopniowo dodawaj pianę z białek. Gotową masę przelej do wysmarowanej delikatnie masłem tortownicy (o średnicy 18 cm).
Etap 2 /5
Do Cook4Me wlej 500 g wody, wstaw koszyczek i do niego włóż tortownicę. Rozpocznij program.
Etap 3 /5
Wyjmij ciasto i odstaw do całkowitego ostudzenia.
Etap 4 /5
JABŁKA DO DEKORACJI: W Cook4me rozpocznij program duszenia. Gdy Cook4Me się rozgrzeje i zacznie odliczanie, wrzuć pokrojone w średnią kostkę jabłka, posyp cynamonem i wlej wodę. Duś 6 minut. Co chwilę mieszaj. Gotowe jabłka odstaw do ostygnięcia.
Etap 5 /5
Przed podaniem możesz udekorować ciasto puddingiem białkowym, np. o smaku białej czekolady i posypać prażonymi jabłkami i odrobiną orzechów do dekoracji.