Grillowane ziemniaki i bataty z sosem chimichurri
- Całkowity czas 45 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 25 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
0.5 wiązka Pietruszka
2 łyżka Oregano
4 łyżka Szczypiorek
4 goździk Czosnek
1 Papryka chili
2 łyżka Ocet winny
0.5 Limonka
120 ml Oliwa z oliwek
600 g Ziemniak
600 g Batat
4 łyżka Oliwa z oliwek
Sól, pieprz
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Przygotuj sos chimichurri. Umyj zioła i usuń duże łodygi. Włóż do malaksera razem z czosnkiem, chili, octem, sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Zmiksuj i odstaw w chłodne miejsce.
Etap 2 /5
Umyj i osusz ziemniaki. Zrób to samo z batatami. Nie ma potrzeby ich obierania. Ziemniaki i bataty pokrój wzdłuż w długie kliny.
Etap 3 /5
Podgotuj ziemniaki i bataty w osolonej wodzie na średnim ogniu przez 8 do 10 minut. Sprawdź, czy są ugotowane, nakłuwając je widelcem. Nie powinny być zbyt miękkie, aby nie popękały na grillu. Schłodź je zimną wodą. Odcedź i umieść w misce. Dopraw solą i pieprzem oraz dodaj oliwę z oliwek. Delikatnie wymieszaj.
Etap 4 /5
Otwórz OptiGrill w pozycji Grill. Ustaw boczny termostat na pozycję 4. Po rozgrzaniu połóż ziemniaki i bataty na płycie grillowej i piecz przez 10 do 15 minut, obracając w połowie czasu, aby obie strony ładnie się zarumieniły.
Etap 5 /5
Podawaj z przygotowanym sosem chimichurri. Świetnie smakują z grillowanym mięsem.