Bataty z grilla z sosem tahini
- Całkowity czas 35 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 20 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
700 g Bataty
2 łyżka Oliwa z oliwek
1 łyżeczka Sól
245 g Jogurt roślinny
3 łyżka Pasta sezamowa
1 łyżka Sok z cytryny
Sól, pieprz
1 łyżka Oliwa z oliwek
1 łyżka Pestki granatu
1 łyżka Posiekana natka pietruszki
1 łyżeczka Prażone ziarna kminu rzymskiego
1 Cytryna
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Obierz bataty i pokrój je na duże kawałki. Wrzuć do dużej miski, dodaj oliwę z oliwek i sól, a następnie wymieszaj.
Etap 2 /6
Włącz urządzenie. Włącz szufladę 1. Upewnij się, że płyta znajduje się w szufladzie 1. Wybierz program GRILL, ustaw temperaturę na 200°C, a czas gotowania na 20 minut. Nie wrzucaj składników do miski – urządzenie zacznie się automatycznie nagrzewać. Naciśnij START, aby rozpocząć pieczenie.
Etap 3 /6
Wyemitowanie dźwięku i pojawienie się komunikatu „Dodaj” na wyświetlaczu oznaczają, że cykl nagrzewania grilla dobiegł końca. Połóż bataty na płycie w szufladzie 1 i zamknij szufladę. Gotowanie wznowi się automatycznie.
Etap 4 /6
W połowie gotowania obróć pałeczki.
Etap 5 /6
W małej misce wymieszaj jogurt, tahini i sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem. Spryskaj oliwą z oliwek, posyp pestkami granatu, natką pietruszki i kminkiem.
Etap 6 /6
Podawaj natychmiast z sosem tahini i kilkoma kawałkami cytryny.