Grillowane żeberka z sosem chili i papryką konserwową
- Całkowity czas 15 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
2 łyżeczka Cukier trzcinowy
1 łyżka Ocet ryżowy
60 g Sos pomidorowy
1 łyżeczka Sos sriracha (lub inny pikantny sos)
2 Czerwone papryki
2 Żółta papryka
60 ml Oliwa z oliwek
2 goździk Posiekany czosnek
Sól, pieprz
1 łyżka Sok z cytryny
2 łyżka Posiekana świeża bazylia
65 g Czarne oliwki
4 Żeberka
Czas przygotowania
Etap 1 /7
Aby przygotować sos chili: mieszaj w misce brązowy cukier i ocet, aż ten pierwszy się rozpuści. Następnie dodaj sos pomidorowy i sriracha. Wymieszaj i odstaw na bok.
Etap 2 /7
Włącz OptiGrill. Wybierz program Papryka i naciśnij OK.
Etap 3 /7
Przepołów papryki, usuń nasiona, a następnie przekrój każdą połówkę wzdłuż na trzy części. Wymieszaj z połową oliwy z oliwek, posiekanym czosnkiem, solą i pieprzem.
Etap 4 /7
Po rozgrzaniu urządzenia umieść papryki na grillu i zamknij go. Piecz do czasu, aż wskaźnik zaświeci się na czerwono. Przełóż paprykę do naczynia, dodaj pozostałą oliwę z oliwek, sok z cytryny, bazylię i oliwki, a następnie wymieszaj.
Etap 5 /7
Wyczyść płyty. Włącz OptiGrill. Wybierz program Wołowina lub Czerwone mięso i naciśnij OK.
Etap 6 /7
Osusz żeberka papierowym ręcznikiem. Posyp obie strony solą i pieprzem. Po rozgrzaniu urządzenia połóż żeberka na grillu (konieczne będzie grillowanie 2 porcji) i opuść pokrywę. Piecz do chwili, aż kolor kontrolki zacznie wskazywać preferowany stan: żółty oznacza stek krwisty, pomarańczowy – średnio upieczony, a czerwony – dobrze upieczony.
Etap 7 /7
Przełóż żeberka na talerze i podawaj z sosem chili oraz papryką konserwową.